1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени ще направят интернет каталог на всички видове мравки, известни на науката

Учени ще направят интернет каталог на всички видове мравки, известни на науката

Американски екип посещава музеи по целия свят, за да снима мравките в колекцията им

Учени започват амбициозен проект да направят триизмерни образи на всички видове мравки, известни на науката, съобщи Би Би Си.

Американски екип посещава музеи по целия свят, за да снима мравките в колекцията им. Учените използват техника, която за първи път позволява да бъдат снимани микроскопични анатомични детайли от телата на насекомите. Целта е да бъде направен интернет каталог, който ще е уникален помощник на специалистите, изучаващи насекоми. Той ще дава възможност и на любители да разглеждат разнообразния свят на мравките.

Ръководител на екипа е Брайън Фишър от Калифорнийската академия на науките. Той и колегите му са започнали "световното мравешко турне" в лондонския Природонаучен музей. Американските колекции те вече са заснели. Засега в каталога са 8000 вида мравки.

Официално описани са около 15 000 мравки. Съществуващите видове са около 30 000. От всеки официално назован и описан вид се съхранява спесимен в някой музей в света. Целта на учените е да заснемат всички тези спесимени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.