1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени задържаха в CERN антиматерия за цели 16 минути

Учени задържаха в CERN антиматерия за цели 16 минути

Данните за новото им постижение са описани в публикация в списание Nature Physic

Учени, работещи в лабораторията CERN за ядрена физика, са успели да изолират и задържат антиматерия за повече от 15 минути, благодарение на което са имали възможност да изследват поведението й, съобщи лондонският в. "Гардиън".

В неделя бе обявено, че с използването на усъвършенстван "капан" край Женева, са били създадени и "пленени" за повече от 1000 секунди 309 атома на антиводород. Времето е било достатъчно за няколко експеримента, които може да помогнат за намиране на отговори на някои от фундаменталните въпроси на физиката, допълва изданието.

Същият екип успя да направи подобен експеримент миналата година, но тогава бяха получени само 38 атома, които просъществуваха едва 172 милисекунди в плен на мощно магнитно поле. 

Данните за новото им постижение са описани в публикация в списание Nature Physics. Джефри Хангст от Университета в Орхус в Дания, който ръководи експериментите, обяснява, че целта на екипа е била да проследи как се държат атомите на антиматерията, как се движат и с каква скорост.

Един от отговорите, които учените търсят, е защо във Вселената изглежда няма антиматерия. Законите на физиката не правят разлика между материя и антиматерия и би трябвало при възникването на Вселената при Големия взрив да има еквивалентно количество от двата вида. Но засега учените "не виждат" антиматерията и една от теориите допуска, че е възможно в най-ранните мигове след Големия взрив да е имало малко количествено преимущество на частиците материя.

Контакт между двете е довел да анихилация, след което е останала материята, която ни заобикаля. Този процес би трябвало да е бил съпътстван от чудовищни експлозии, защото контактът на 1 кг материя с 1 кг антиматерия води до превръщането им в чиста енергия и взрив от 43 мегатона тротилов еквивалент, или 3000 пъти по-силен от атомната бомба над Хирошима, обяснява "Гардиън".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.