1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Укрепителните дейности по поречието на Марица ще стартират през пролетта

Укрепителните дейности по поречието на Марица ще стартират през пролетта

В момента се подготвя конкурсна документация за избор на изпълнител

Укрепителните дейности по поречието на Марица ще стартират идната пролет. Това заяви днес директорът на Дирекция „Строителство, мрежи и съоръжения на строителната инфраструктура” инженер Георги Папазов, информира Дарик. В момента се подготвя конкурсна документация за избор на изпълнител, която по-късно трябва да бъде изпратена за съгласуване в София и към края на февруари да се пристъпи към обявяване на конкурс.

Проектът е на стойност над 1.7 млн. лева и е по схемата за „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации". Общо допустимите разходи по проекта на Пловдив за укрепване на река Марица са в размер на 1 793 141 лв., от които 1 703 484 лв. е безвъзмездната финансова помощ, която общината ще получи, а 89 657 лв. или 5% от общата сума, е собственият принос на общината. В него е предвидено уширение на напречното сечение на реката, чрез почистване и изграждане на подпорна стена на левия й бряг. Стената ще бъде с дължина малко над половин километър, обясни Папазов.

Договорът за този проект беше сключен от предишният зам.-кмет по европейски политики Георги Търновалийски в началото на месец юни тази година. По същата тази схема финансиране получават общо 41 общини, които ще сключват договорите си по определен график.

Дейностите, предвидени за изпълнение в проектите, включват корекции на реки, изграждане на защитни диги или крайбрежни стени по речните и морските брегове, охранителни канали за защита на населени места от наводнения и др. Схемата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.