1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В 22 общини на регион Запад в България ще бъде изградена газопреносна и газоразпределителна мрежа

В 22 общини на регион Запад в България ще бъде изградена газопреносна и газоразпределителна мрежа

МОСВ одобри нов проект по механизма „Съвместно изпълнение” на Протокола от Киото

Министър Нона Караджова издаде писмо за одобрение на проект „Намаляване на парниковите газове чрез газификация на регион Запад в България” въз основа на решение на Управляващия комитет за оценка на проекти по механизма „Съвместно изпълнение” на Протокола от Киото.

Заседанието на Управляващия комитет, на което беше разгледано и одобрено искането на „Рила газ” ЕАД за издаване на Писмо за одобрение, се проведе на 3 декември 2012 г.

Проектът включва изграждане на газопреносна и газоразпределителна мрежа в 22 общини на регион Запад в България.  Осъществяването му ще доведе до намаляване на емисиите на парникови газове чрез преминаване от изкопаеми твърди и течни горива към природен газ в промишления, публичния и жилищния сектор. Предвижда се намалението на емисии на парникови газове да бъде в размер над 200 000 тона въглероден диоксид еквивалент за периода 2008 – 2012 г. Продажбата на редуцираните емисии ще подпомогне финансово реализирането на проекта. 

Изпълнението на проекта ще доведе и до редица допълнителни ползи като повишаване на енергийната ефективност, опазване на околната среда и човешкото здраве, създаване на нови работни места и подобряване условията на живот в регион Запад.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.