1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Боливия ще се проведе алтернативен форум за климата

В Боливия ще се проведе алтернативен форум за климата

Снимка:

Президентът на Боливия възнамерява да предложи учредяването на международен съд за престъпления срещу околната среда

Ево Моралес - президентът на Боливия е поканил учени, природозащитници, представители на неправителствени организации и политици, "които искат да работят със своите народи", на среща по въпросите на климатичните промени, съобщи АП.

Срещата има за цел да окаже натиск върху развитите държави, след като на срещата на ООН в Копенхаген не се постигна обвързващо споразумение за климата. По план алтернативната среща, която няма да е част от общия преговорен процес в рамките на Обединените нации, трябва да се проведе от 20 до 22 април в Кочабамба, Боливия. Моралес е заявил, че събитието трябва да окаже натиск върху индустриализираните държави, които следва да приемат, че имат "климатичен дълг" към бедните страни. Президентът възнамерява да предложи учредяването на международен съд за престъпления срещу околната среда.

Боливия е една от петте страни, които попречиха на консенсуса по приемане на Копенхагенското споразумение, за което лобираше американският президент Барак Обама, припомня вестникът. Причината е, че споразумението е било изготвено тайно и с участие на едва няколко държави. В датската столица Моралес се изказа остро срещу капитализма, който по думите на боливийския президент е причинил климатичните промени, игнорирайки правата на природата и на туземните народи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.