1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Ловешка област има 26 потенциално опасни язовира

В Ловешка област има 26 потенциално опасни язовира

Снимка:

Вземат се мерки за предотвратяване на бедствени ситуации

В Ловешка област има 26 потенциално опасни язовира, вземат се мерки за предотвратяване на бедствени ситуации. Това сочи междинен доклад на комисия, назначена от областния управител на Ловеч Ваня Събчева, която участва на 15 февруари в работна среща при министъра на икономиката Трайчо Трайков, информира Дарик радио.

Комисията с председател инж. Димитър Конашев, ръководител на ПП "Язовири", район „Александър Стамболийски" и членове инж. Мариан Личев, инженер по ХЕС в яз. „Ал. Стамболийски" и инж. Веселин Димитров, служител в Областна администрация Ловеч, сформирана в изпълнение на министерска заповед, е проверила 15 от тях. До дни ще бъдат проверени и останалите язовири.

Общият извод от проверката до този момент е, че язовирите, разположени на територията на областта, не създават условия за наводнения или за нанасяне на каквито и да е щети на природата или стопанските обекти. Рискът от такива събития е оценен от експертите като минимален. Някои от тях обаче са с достатъчно голям обем и с не дотам добри технически характеристики, което в екстремни условия може да доведе до аварийна ситуация и да се наложи въвеждането в действие на аварийните им планове, се казва в междинния доклад на специалистите.

От него е видно, че в повечето случай липсва достъп до потенциално опасните обекти, поради лошото време и падналия сняг. Това до голяма степен лишава обекта от възможността да бъде наблюдаван и собствениците и ползвателите да са в състояние да оповестят органите за управление и екипите на ЕСС. Такова изискване не е заложено при разработването на аварийните планове и те са съгласувани без това условие. Прогнозирайки възможността за липса на достъп поради влошени метеорологични условия някой от ползвателите са отворили изпускателните кранове и по тази причина през целия зимен период се считат за освободени от отговорност, без да се оценява активността на снеготопенето и дебита на изпускателите. Това важи преди всичко за общинските язовири и ще наложи предприемането на допълнителни строги мерки срещу ползвателите и наемодателите, пише още в документа.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.