1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Смолянско се наблюдава увеличена популация на гризачи

В Смолянско се наблюдава увеличена популация на гризачи

Този факт се обяснява с трайното засушаване през лятото

В Смолянско се наблюдава увеличена популация на гризачи, каза Оля Тотева, управител на Дезинфекционната станция в Смолян, пред Агенция "Фокус".
 
Годината щяла да е пикова за гризачите, защото още през летния сезон тяхната популация е била по-плътна от обикновено. Този факт Тотева обясни с трайното засушаване през лятото. Поради това се наблюдава сериозна инвазия на гризачи по къщите в региона, където животинките по-лесно намират храна и вода. Почти обичайно явление било настаняването на невестулки и съсели по домовете. Необичайното в случая е, че това са диви животни и въпреки това са се заселили във вилите в планината и много от къщите.
 
Оля Тотева посъветва хората, които се сблъскват с подобен проблем, като превантивна мярка да обезопасят добре жилищата си, като не оставят пукнатини и отвори, откъдето да влязат гризачите.
 
Когато вече е установено наличието на гризачи в жилищата, има много начини за справяне с тях - химични или физически. Могат да се използват отровни препарати, капани, специални лепила и ултразвук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.