1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Западна Африка не са останали диви черни носорози

В Западна Африка не са останали диви черни носорози

25% от бозайниците в света са изложени на риск от изчезване

В Западна Африка не са останали диви черни носорози, сочат последните световни данни, свързани със застрашените видове, съобщава BBC. В Червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) черните носорози вече фигурират като изчезнал вид.

Белият носорог, който живее в централните части на Африка, също е вписан като вероятно изчезнал, твърдят от организацията. IUCN съобщи, че въпреки усилията за опазване на видовете, 25% от бозайниците в света са изложени на риск от изчезване. Последният явански носорог, който живее извън Ява, също се смята за изчезнал.

Въпреки че черните и белите носорози се радваха на нарастване на популацията, някои от подвидовете им са особено уязвими поради бракониерството от престъпни групировки, които търгуват с ценните рога на животните.

"Те (носорозите) имаха нещастието да обитават места, на които ние не бяхме в състояние да им дадем необходимата сигурност", обясни Саймън Стюарт, председател на IUCN.

Сред акцентите в Червения списък е Мадагаскар и влечугите, които живеят на територията му. Докладът констатира, че 40% от наземните влечуги са застрашени. В текста са посочени и районите, които са били определени за опазване. Въпреки лошите новини, в листа се завръща смятания за изчезнал кон на Пржевалски. Още през 1996 г. той бе обявен за изчезнал вид, а в момента се смята, че популацията му надвишава 300 животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.