1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Въвеждат такса за найлонови торбички от 1 октомври

Въвеждат такса за найлонови торбички от 1 октомври

Снимка:

Годишно в страната се използват приблизително 1,2 милиарда полиетиленови торбички за еднократна употреба

От 1 октомври влиза в сила таксата за найлоновите торбички с решение на Министерския съвет. Това каза зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева, цитирана от Дарик. Тя обясни, че оттогава до края на годината таксата ще бъде 15 ст. на торбичка, като тя важи само за тези, чиято дебелина е под 15 микрона. От таксата ще бъдат освободени тези торбички, които служат за първична опаковка и са в непосредствен контакт с храните, които не могат да се продават без опаковка.

От 1 октомври до края на тази година таксата ще е в размер на 15 стотинки, като в следващите години ще нараства поетапно и през 2012-а ще е 35 стотинки, през 2013-а – 45 стотинки, а през 2014-а – 55 стотинки. Очаква се формирането на крайна цена на торбичката да има възпиращ ефект за ползването й от хората.

Манева обясни, че средствата, които се събират от таксата, ще се използват за екологични проекти. По думите й България има огромни задължения за депа за отпадъци, за пречиствателни станции и редица други въпроси, свързани с чистотата на въздуха.

Евдокия Манева отбеляза, че средствата, които всяко домакинство може да спести, ако не използва найлонови торбички, са значителни. При отказ да се използват масовите торбички за еднократна употреба, спестените средства за всяко домакинство в страната от 1 октомври до края на тази година и за следващите години ще бъдат съответно: 36 лв. през 2011-а, 255 лв. - през 2012-а, 328 лв. - през 2013-а и 400 лв. - през 2014-а.

Годишно в страната се използват приблизително 1,2 милиарда полиетиленови торбички за еднократна употреба, които не се разграждат в природата, създават екологичен риск от затлачване в коритата на реките и дори естетичен проблем с прекомерното си разпространение.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.