1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Въздух с ниска радиоактивност се насочва към Северна Америка

Въздух с ниска радиоактивност се насочва към Северна Америка

Снимка:

Радиоактивни частици попаднаха в атмосферата след експлозиите в апонската атомна електроцентрала "Фукушима 1"

Въздух с ниска концентрация на радиоактивни частици се насочва източно от японската ядрена централа към Северна Америка, съобщи шведски официален представител, цитиран от АФП и Ройтерс.

Ларс-Ерик Де Геер, директор на отдел "Научни изследвания" към Шведския институт по изследвания в областта на отбраната се позова на данни от мрежа международни наблюдателни станции. Той подчерта, че тези нива на радиоактивност не са опасни за хората.

Междувременно основният производител на таблетки калиев йодид в САЩ - "Анбекс", е изчерпал складовите си наличности заради повишеното търсене вследствие на ядрените инциденти в Япония, съобщи Франс прес.

Стана ясно, че Япония е инструктирала местните власти да започнат да изследват храната за радиоактивност след инцидентите в ядрената централа, които засилиха опасенията от голямо заразяване, предава БГНЕС. За първи път Япония постави ограничения за радиация на произведените в страната хранителни продукти, съобщи представител на министерството на здравеопазването.

Те отговарят на програмата за борба с бедствия, подготвена преди това от Комисията по безопасност на ядрената енергия, съобщи представителят. Ограниченията варират в зависимост от вида хранителни продукти, но са били установени след проучване на международно приетите нива и средния прием в японската диета.

Радиоактивни частици попаднаха в атмосферата след експлозиите в АЕЦ "Фукушима 1", където земетресението и цунамито от миналата седмица повредиха охладителните системи на реакторите. Много азиатски страни съобщиха, че ще изследват внесената от Япония храна за радиация, ЕС също призова за подобна проверка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.