1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Въздухът в страната ни е с наднормени нива на прах

Въздухът в страната ни е с наднормени нива на прах

Главните източници на емисиите на прах са енергетиката, промишлеността, битовото отопление


В почти цяла България замърсяването на въздуха с прах превишава нормите. Това съобщи БНР, като се позова на данните от измерванията с автоматичните станции на Министерството на околната среда и водите предаде dnevnik.bg.

Сред градовете, в които замърсяването с прах е най-голямо, са София и Пловдив, а в Перник превишението на нормите е над два пъти, съобщи Иван Ангелов - директор на Дирекция "Опазване чистотата на въздуха" в екоминистерството.

Главните източници на емисиите на прах в България са енергетиката, промишлеността, битовото отопление - особено през зимния сезон, а също така до голяма степен и транспортът. Строителните и ремонтните дейности, хигиената на пътната инфраструктура също влияят значително на чистотата на въздуха. Общините по различни причини, включително и икономически, подценяват съществуващите проблеми с качеството на въздуха и изпълняват до голяма степен формално ангажиментите си в тази сфера, смята експертът.

Превишението на нормите за съдържание на прах във въздуха може да доведе и до санкции от Европейската комисия, но все още няма предупредително писмо, уточни Иван Ангелов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.