1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВЕИ изпревариха въглищата в Германия

ВЕИ изпревариха въглищата в Германия

През 2018-та производството на ток от биомаса, слънце, вятър и вода в страната е нараснало с 4%

През 2018 година възобновяемите енергийни източници в Германия за пръв път изпревариха въглищата при производството на електричество. Делът на "зелената" енергия е надхвърлил 40 процента.

Федералната Република си е поставила за цел до 2030 година да покрива енергийните си нужди на 65 процента от възобновяеми източници. Експерти посочват, че преходът ще е скъп, тъй като до 2022 година трябва да бъдат спрени всички ядрени реактори, а в по-дългосрочен план и въглищните електроцентрали. Последната мина за каменни въглища в Рурската област беше закрита дни преди Коледа в присъствието на Федералния президент.

Изследване на Института за приложни науки твърди, че през 2018-та производството на ток от биомаса, слънце, вятър и вода в Германия е нараснало с 4 процента, достигайки 219 тераватчаса. За годината немските електроцентрали са произвели общо 542 тераватчаса, от които само 38 на сто се падат на въглищата. Статистиката показва, че делът на "зелената" енергия постоянно се увеличава. През 2010-а той е бил 19 процента, а през 2017-та вече е достигнал 38 на сто. За настоящата година се очакват малко над 40 процента от възобновяеми източници, за които се изграждат нови мощности.

Най-голям източник на алтернативна енергия през 2018-та е вятърът с 20 процента. В офшорни ветропаркове, както и на сушата са изградени мощности за 60 мегавата, произвели за годината общо 111 тераватчаса електричество. На второ място се нареждат соларните инсталации с общ капацитет от 45 гигавата и производство от близо 46 тераватчаса.

Заради горещото и сухо лято водните централи са работили със силно намален капацитет и са покрили само 3 процента от производството на електричество – 17 тераватчаса. По-добре са се представили инсталациите на биомаса, покрили 8 на сто от производството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.