1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Видин е най-бедната община в цяла Европа

Видин е най-бедната община в цяла Европа

Безработицата е над 70%

Видин е най-бедната община не само в България, но и в цяла Европа. В същото време според последното преброяване населението на областта е намаляло значително - за последните 10 години живеещите в този край на България са намалели с близо 30 хиляди души. В момента областта има 101 хиляди жители, една четвърт от тях - в пенсионна възраст, пише econ.bg.

Във Видин за второто тримесечие средната заплата е най-ниска за страната - около 460 лв., съобщи директорът на териториалното статистическо бюро. Според представените от нея данни това е с около 200 лв. по-малко от средното за страната. Дунавци е единственият град в общината освен Видин. Преди 20 години тук са живели 5 хиляди души, сега те са останали наполовина. Безработицата е над 70%. Според местните власти единственият начин за съживяване на региона е вливането на свежи пари. Към момента обаче няма интерес от страна на потенциални инвеститори.

Според данни на европейската статистическа служба Евростат от началото на тази година българският Северозападен район е най-беден в Европейския съюз с 28 на сто от средния за ЕС брутен вътрешен продукт (БВП) на човек. В същото време най-богати са хората в централната градска част на Лондон с 343% от средния БВП на човек в ЕС.

Румънският Североизточен район е на предпоследно място с 29% от средния европейски БВП на човек.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.