1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF България се присъединява към световната инициатива за удвояване на тигрите в дивата природа на Азия

WWF България се присъединява към световната инициатива за удвояване на тигрите в дивата природа на Азия

Преди сто години в дивата природа са живели около 100 000 тигъра

Преди сто години в дивата природа са живели около 100 000 тигъра.
Днес те са едва 3900.

WWF се зае с тежката и отговорна задача да помогне за опазването на тигрите в Азия и да удвои техния брой. През 2010 г. се проведе първата по рода си среща на високо равнище, посветена на тигрите. В нея участваха правителствата на всички 13 държави, в които все още има запазени популации. Те дадоха обещание да направят всичко възможно, за да опазят тигрите и заедно с помощта на WWF и други организации да удвоят броя им до 2022 г., когато е следващата година на тигъра според китайския календар.

Тази година и WWF България се включва в този важен за целия свят проект. Всеки български гражданин може да стане закрилник на тигър и така да се присъедини към усилията за опазване на тигрите.

Кои са най-големите заплахи?

Бракониерството застрашава в най-голяма степен дивите тигри. Всяка част от тялото на тигъра – от мустаците до последния косъм на опашката – се търгува на черния пазар. Непрестанното търсене на части от тигър се поражда от погрешните вярвания, че могат да изцерят нелечими болести, както и от все по-засилващото се желание на богатите хора да покажат своето положение в обществото като се окичат с тигрови кожи.

Тигрите са загубили 93% от някогашните си местообитания. Макар че са способни да живеят както в студената сибирска тайга, така и в горещите джунгли на Югоизточна Азия и Индия, те не могат да се справят с изсичането на горите и изграждането на пътища и промишлени комплекси.

За първи път, от 100 години насам, има надежда за тигъра.

Учените установиха, че броят на тигрите в дивата природа се покачва. През 2010 г. те бяха 3200, а днес са около 3900. Това ясно показва, че усилията и непрестанната ни работа започват да дават резултати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.