1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF работи с младите хора за устойчиво бъдеще

WWF работи с младите хора за устойчиво бъдеще

Новите кандидатури се набират до 06.02.2022 г.

2022 година започна, а заедно с нея стартират и новите младежки инициативи на WWF. Ние искрено вярваме в смисъла от обучението и овластяването на младите хора и именно това затова образователната дейност заема особено важно място в работата ни.
 
Миналата година в България за първи път влезе младежката програма за иновации на WWFPanda labs. Това изправи екипа ни пред нелеката задача да прегледа и селектира близо 700 кандидатури с желаещи за участие. След като се справихме с тази първа стъпка, в рамките на програмата работихме с повече от 230 младежи от над 20 града в страната и заедно търсихме устойчиви и иновативни решения на някои от най-наболелите екологични проблеми. Младежите бяха предизвикани да мислят нестандартно в сфери като „Бъдещето на отпадъците“, „Бъдещето на храната“ и „Бъдещето на мобилността“ – тъй като начините, по които се храним, движим и изхвърляме отпадъците си, влияят пряко върху здравето на планетата.
 
След 3 семестъра, 9 дни, прекарани в хакатони, 3 седмици на мастъркласове и споделения опит на над 45 лектора, три устойчиви идеи в сферата на отпадъците, храната и мобилността, намериха своя път към реализация. Ето кои са и отборите победители:
 

  • КафЕко от Русе с идея за пелети за отопление, направени от кафе и друг остатъчен материал;
  • BioFoam от Русе с идея за био-алтернативен пестицид срещу вредители, направен от чесън и коприва;
  • 3 пъти за щастие от София с предложение за електрифициране на стари автомобили в услуга за споделено пътуване.

 
Печелившият тим във всяка от трите категории получи голямата награда от 10 000 лева за създаването на прототип и за развитие на идеята си. Тази година продължаваме започнатото с нова енергия и още повече ентусиазъм. Съвсем скоро ще разберете и новите, не по-малко интересни теми, които сме ви подготвили.
 
Работата ни в лабораторията на Пандата ни вдъхнови да потърсим и климатичните герои на нашето време. Чрез проекта Climate Heroes успяхме да обучим 49 младежи от България, Румъния, Сърбия и Чехия и да им дадем шанс да се превърнат в климатични лидери на своите общества. В борбата си срещу последиците от климатичната криза и разточителното потребление те бяха особено иновативни. Създадоха тематични YouTube канали, подкасти и документални филми, проведоха образователни семинари, а някои дори инсталираха обществени хладилници и гардероби с храна и дрехи, които могат да бъдат оползотворени. Три от идеите бяха отличени на регионално ниво. Това бяха:
 

  • „Румънци на педал! e инициатива, насърчаваща карането на велосипеди вместо автомобили, което хем да облекчи натоварения трафик, хем да повиши качеството на въздуха. Тя работи с властите и за изграждане на колоездачна инфраструктура.
  • Community fridge от Сърбия разполага на обществени места хладилници и гардероби, където всеки може да складира ненужна храна или дрехи. Всяка неизядена порция е компостирана, а и инициативата развива дарителска култура в обществото.
  • VEDU clothing създава елегантно ново облекло, използвайки изхвърлени или вече закупени дрехи. А ако се наложи да закупи платове, те са с необходимите сертификати за отговорно производство.

 
А ето какво казаха и част от участниците за работата си с WWF:

 

„Записах се в обучението, защото знаех, че ще се запозная с мотивирани хора, от които ще придобия безценни знания и опит в полза за бъдещото ми развитие“, Катина Сталева, автор на късометражния филм „Първи стъпки“.

Участието в Climate Heroes ми даде нужните знания и увереност, че заедно можем да превърнем нашата планета в едно по-добро и красиво място“, Джоана Дахабре.
 
„Всичко, което преживях, ми донесе промяна и нов поглед към живота около мен“, Деница Здравкова.
 
„Получих увереност в силата на своя глас и разбрах как може да послужи като вдъхновение за промяна и на много други хора, Христина Касапчева, създател на инициативата Green Convo, целяща да повиши екологичната култура на обществото.

Вече набираме участници и за втория етап на Climate heroes, в който ще търсим още 20 климатични герои от България, на възраст между 15 и 24 години. Чакаме новите кандидатури до 06.02.2022 г., след което започваме активна работа с бъдещите „климатични посланици“. През лятото ще организираме Национален форум, където всички те ще бъдат поканени да разкажат за своите инициативи. А трите, определени като най-добри и перспективни, ще бъдат представени на тематичен Регионален форум в Чехия.
 
Проектът „Климатични герои“ се изпълнява от WWF България, WWF Румъния, WWF Сърбия – Адрия, Дружество за ООН в България и Чешката природозащитна партньорска фондация (Czech Environmental Partnership Foundation) с финансовата подкрепа на Европейската климатична инициатива  (European Climate Initiative (EUKI))  част от Германско федерално министерство за околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност и  Британско посолство в София. Основната цел на проекта е да обърне тенденцията за влошаващо се състояние на нашата планета, за да може в бъдеще хората да живеят в хармония с природата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.