1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Японци строят ветроенергиен парк в Сливенско

Японци строят ветроенергиен парк в Сливенско

По план началото на изграждане на инфраструктурата започва през пролетта на 2011 г.

Японската фирма "Уинд енерджи 2007" представи своите инвестиционни намерения за изграждане на парк от ветрогенератори в околностите на сливенското село Бяла. Представители на фирмата се срещнаха с областния управител Марин Кавръков.

Йоши Митцухаши, директор на проекта и инж. Йокитаки Наяши запознаха областния управител с етапите, през които минава процесът на реализация на енергийния проект, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Инвеститорите в момента уточняват бройките турбини, които ще бъдат издигнати за добиване на ток от вятъра.

Заложената мощност на цялото съоръжение е 100 мегавата. В планираната инвестиция са включени изграждане на подстанция и подобряване на инфраструктурата в района.

По план началото на изграждане на инфраструктурата започва през пролетта на 2011 г. Договорът с НЕК за присъединяване и изкупуване на ел. енергия се очаква през февруари 2011, съобщи Sliveninfo.com. Доставката на първите турбини ще бъде в края на 2011 - начало на 2012, а самото им поставяне от пролетта на 2012 до есента на същата година.

Представителите на компанията заявиха, че ще бъде обявен конкурс за изпълнител на строителните работи и този подизпълнител на проекта ще набира работна ръка сред местната общност. Самите те биха могли да наемат известна бройка инженери.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.