1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Загубата на биоразнообразие продължава с недопустими темпове

Загубата на биоразнообразие продължава с недопустими темпове

Изчезването на видове и унищожаването на техните местообитания по целия свят струва около 50 млрд. евро годишно

Министрите на околната среда от страните в Европейския съюз си дадоха още едно десетилетие, за да спрат изчезването на застрашените животински и растителни видове.
Те признаха, че няма надежда тази година - официално определеният от ЕС срок за целта, да бъде спазен информира vesti.bg.

В декларация европейските екоминистри изразиха силното си безпокойство, че "загубата на биоразнообразие продължава с недопустими темпове, като влече след себе си много сериозни екологични, икономически и социални последици".

Екоминистрите определиха 2020 г. като евентуален краен срок да се спре измирането на редките видове. Има консенсус, че за тази цел ЕС ще трябва да въведе много по-строги правила за защита на застрашените представители на флората и фауната и техните местообитания, както и да повиши ефективността при прилагането на тези разпоредби.

Според скорошен международен икономически доклад във връзка с биоразнообразието (TEEB) изчезването на видове и унищожаването на техните местообитания по целия свят струва около 50 млрд. евро годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.