1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започват строителните дейности на обект „Подобряване на водния режим в Рамсарско място „Местност Пода“

Започват строителните дейности на обект „Подобряване на водния режим в Рамсарско място „Местност Пода“

Дейностите предвиждат удълбаване на отделни участъци в Защитена местност (ЗМ) „Пода“ за обособяване на басейни с различна дълбочина и създаване на нови типове природни местообитания

С официална церемония за полагане на символичната първа копка и пресконференция днес беше даден стартът за изграждане на обект „Подобряване на водния режим в Рамсарско място „Местност Пода“.

Дейностите предвиждат удълбаване на отделни участъци в Защитена местност (ЗМ) „Пода“ за обособяване на басейни с различна дълбочина и създаване на нови типове природни местообитания, както и изграждане на система за контрол на водното ниво в ЗМ „Пода“ чрез шлюзове, саваци и дренажни канали. Те са част от проект: „Подобряване на водния режим и управление на сукцесионните процеси във влажни зони с международно значение „Комплекс Ропотамо“, „Местност Пода“ и „Езеро Вая”, изпълняван от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас. Проектът е финансиран по Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г. чрез Европейски фонд за регионално развитие и национално съфинансиране от Държавния бюджет на Република България.

Поканата на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите и екипа по проекта уважиха главният архитект на Община Бургас Тихомир Байчев, главен инспектор Асен Асенов - ВПД началник на Първа РСПБЗН - Бургас, инж. Дарина Мегданска от Областно пътно управление - Бургас.

Церемонията се проведе на строителната площадка в Природозащитен център „Пода“. Изпълнителят „ХИДРОИНЖЕНЕРИНГ БУРГАС“ ДЗЗД показа на терен, че техниката е в пълната готовност и строителните дейности вече са в ход. По проект строително-монтажните работи трябва да бъдат завършени до декември 2023 г.

С реализирането на обекта ще се осигури проводимост на Комлушки канал през ЗМ „Пода“ и оводняване със солена вода за възстановяване на местообитанието на вида Европейска солянка (SALICORNIA EUROPAEA), ще се възстанови системата за контрол и управление на водното ниво в централната зона на ЗМ „Пода“, ще се възстанови и компрометирана съществуваща дига, която ограничава сладководни басейни в ЗМ „Пода“ от Черно море.

Общата стойност на проекта е 8 427 162 лв. от които 7 163 088 лв. от Европейски фонд за регионално развитие и 1 264 074 лв. национално съфинансиране. Крайната цел е подобряване природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на защитени зони BG0001001 „Ропотамо“, BG0002041 „Комплекс Ропотамо“, BG0000271 „Мандра-Пода“ и BG0000273 „Бургаско езеро“ от мрежата Натура 2000, попадаща във влажни зони „Комплекс Ропотамо“, „Местност Пода“ и „Езеро Вая”, определени като влажни зони с международно значение (Рамсарски места).

Проектът се съфинансира от Европейски фонд за регионално развитие на Европейския съюз, държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.