1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Завършено е строителството на Информационен посетителски център в местността Карандила

Завършено е строителството на Информационен посетителски център в местността Карандила

Проектът е по Оперативна програма „Околна среда”

240 лалугера са заловени и върнати в естествената им среда през миналата година в рамките на проект на Природен парк „Сините камъни”. Това каза пред радио „Фокус” директорът на парка Иван Иванов.

Проектът е по Оперативна програма „Околна среда”, насочен към опазването на европейския лалугер – световно застрашен вид, включен в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN), а у нас защитен от Закона за биологичното разнообразие, е спечелен още през 2009 година.

През 2011 г. – предпоследната от срока на проекта, дейностите, заложени в договора, се изпълняваха съгласно одобрените графици. Двете целеви територии – Каракютюк и Локвата са почиствани от храсти и тревата поддържана ниска посредством пашуването на две стада овце. Според методиката за реинтродукция на лалугерите, прилагана за пръв път в България, през тази година са уловени и впоследствие освободени в новите територии най-голям брой лалугери – 240.

Като част от дейностите по проекта е завършено строителството на Информационен посетителски център на парка в местността Карандила, като през март – април предстои неговото обзавеждане и откриване. През тази пролет парковата дирекция е кандидатствала с ново проектно предложение, насочено към опазването и възстановяването на биологичното разнообразие в парка пред Оперативна програма „Околна среда”. Предложението е одобрено и в момента от ръководството на парк „Сините камъни” очакват подписването на договора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.