1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зимно преброяване на птиците в Германия

Зимно преброяване на птиците в Германия

От днес до неделя в продължение на час природолюбители трябва да регистрират птиците, които виждат на своя балкон или в градината

От днес до неделя природолюбителите в Германия са призовани да се включат в зимното преброяване на птиците. В продължение на час те трябва да регистрират птиците, които виждат на своя балкон или в градината.

Любителската акция се провежда за трета поредна година, като през 2012-та в нея се включиха над 40 хиляди души. Те преброиха 1 милион и 600 хиляди птици.

Най-често наблюдавано е врабчето, което изпреварва първенеца за 2011 г. - синигера. Загриженост буди рязкото намаляване на броя на косовете, с близо една трета в сравнение с предишната година.

"Голямата база данни, която ще бъде събрана, не само дава представа за популацията, но и позволява да се направят изводи за влиянието на климатичните промени, за появата на нови видове, мигриращи от Северна Европа и за още важни неща", обяснява целта на преброяването Алф Пилер от баварското дружество за защита на птиците, цитиран от БНР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.