1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Александър Нанов – перфектният кандидат по подмярка 4.1

Александър Нанов – перфектният кандидат по подмярка 4.1

Земеделецът ще инвестира в напояване и агротехника

 

Той е млад фермер, избрал е да развива земеделие в т.нар. чувствителни сектори и наред с това е биопроизводител. Александър Нанов има всички шансове да събере необходимия брой точки по отворената за прием подмярка 4.1 и да модернизира своето бионасаждение с малини.

Това ще е първата инвестиция на Александър по ПРСР. Подмярка 4.1, която е отворена за прием до 30 септември тази година, дава приоритет на кандидати точно като него, които са в сектора на плодовете и зеленчуците, както и на инвестиции, свързани с изграждане на поливни системи. Неговата идея е да инвестира в система за дъждуване. Освен това иска да закупи трактор, мулчер и пръскачка, както и друг специфичен прикачен инвентар. Смята, че благодарение на тази инвестиция ще получава по-добра продукция, с по-ниска себестойност.

Александър Нанов отглежда 45 дка с биомалини – два български сорта, близо до Самоков. Инвестицията в създаването на такова малиново насаждение е около 1000 лв./дка. При добра година добивите могат да достигнат около 800 кг/дка, но тази година ще са по-ниски заради сушата.

AlNanov

Предлага биосертифицираната си продукция основно на фермерски пазари.

Като европейска подкрепа Александър получава плащане на площ, както и обвързано подпомагане.

Александър разчита и на държавна помощ, която подкрепя производителите при закупуването на препарати за РЗ.

В новия програмен период биоземеделецът се надява на стабилна подкрепа по линия на ОСП, защото сред приоритетите на ЕК са младите фермери, малките и средните стопани и увеличаване на биосертифицираните площи.

Александър Нанов е един от героите в най-новото предаване по АГРО ТВ: „Биото - можем ли повече?“ То е част от проекта „ОСП – научи повече“, който се изпълнява с подкрепата на ЕС.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.