1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. ЕК учреди награда за биоземеделие

ЕК учреди награда за биоземеделие

Ще бъдат раздадени осем отличия в седем категории

 

В сътрудничество с Европейската федерация за биологично земеделие, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите и Копа и Коджека, Комисията в Брюксел учреди първите в историята на ЕС биологични награди. Инициативата е обща и трябва да послужи като пример за общоевропейско сътрудничество. Тези награди ще признаят отличните постижения по веригата на биологични стойности, награждавайки най-добрите и най-иновативните участници в биологичното производство в ЕС.

Наградите за биологични продукти са продължение на Плана за действие за развитие на биологичното производство, приет от Комисията на 25 март 2021 година.

Ще бъдат раздадени осем отличия в седем категории, сред които за най-добър биологичен фермер-жена, най-добър биологичен фермер, най-добрия органичен регион, най-добрия органичен град и най-добрия органичен ресторант. Церемонията по награждаването на победителите ще бъде на 23 септември 2022 година.

По думите на Ян Плаге, президент на федерацията за биологично земеделие, стратегиите "От фермата до трапезата" и за биоразнообразието поставят биологичното земеделие в сърцето на прехода към устойчиви хранителни системи, с цел да се достигне средно 25 процента органична земя до 2030 година.

От федерацията добавят, че не бива да се пренебрегва значението на участието на национални, регионални и дори местни организации, които да направят Плана за действие за биологично действие възможно най-успешен за постигане на към по-устойчиви хранителни системи."

Кандидатури ще могат да се подават от 25 март до 8 юни 2022 година на сайта на Европейската комисия. След периода за кандидатстване жури, състоящо се от по един представител от всеки от организаторите и по един от Европейския парламент и Европейския съвет, ще подбере най-добрите кандидати.

 

Превод Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.