1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Момчил Неков откри изложение на земеделски продукти посветено на 30 години от стартирането на подхода ЛИДЕР

Момчил Неков откри изложение на земеделски продукти посветено на 30 години от стартирането на подхода ЛИДЕР

Жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да видят и да опитат продукти от териториите на местни инициативни групи от България, Румъния и Италия

 

„Международното изложение на земеделски продукти е резултат на труда на всички, които участват активно в прилагането на подхода ЛИДЕР и както е известен в настоящия програмен период Водено от общностите местно развитие (ВОМР). Това са работещите в администрацията, местните инициативни групи и най-вече хората, за които работим всички – бенефициентите към стратегиите за ВОМР. Те са и хората, към които са насочени усилията ни за успешното прилагане на подхода. Те са представители на малкия и среден семеен бизнес в местните общности, на малките населени места и често продукцията им е недобре позната. Но същите тези бенефициенти са и гръбнакът на икономиката в България и основата за така важната за всички средна класа“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков по време на откриването на Международното изложение на земеделски продукти от местните инициативни групи от България и други страни-членки на ЕС, организирано от Министерство на земеделието и със съдействието на Община Бургас.

„За мен е чест да открия днешното изложение, посветено на 30 години от стартирането на подхода ЛИДЕР в Европейския съюз. В България той се прилага от 2009 година и оттогава до днес преминахме през редица трудности и предизвикателства. Но можем да се похвалим и с много постижения“, каза заместник-аграрният министър. Той подчерта, че ръководената от него администрация ще положи всички необходими усилия за подпомагане и промотиране на произвежданата от малките производители продукция, за да може тя да стане достъпна сред още по-широк кръг от потребители. „По наша инициатива днешното събитие ще постави началото на поредица от подобни изложения не само в нашата страна, но и в други страни от Европейския съюз“, допълни още той.

Момчил Неков обясни, че днес и утре (11 – 12 май) жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да видят и да опитат продукти от териториите на местни инициативни групи от България, Румъния и Италия и да се запознаят директно с техните производители. „Искам да подчертая, че това са продукти от екологично чисти райони, произведени по традиционни рецепти и са истинска наслада за сетивата“, завърши речта си той.

Лев инс 2022 ембед

Лев Инс с отлични условия за земеделските застраховки

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.