1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Заместник-министър Гечев: До края на октомври ще сме готови с екологичната оценка по Втори стълб от Националния стратегически план

Заместник-министър Гечев: До края на октомври ще сме готови с екологичната оценка по Втори стълб от Националния стратегически план

Той уточни, че почти всички препоръки на Европейската комисия и Министерството на околната среда и водите са отразени

 

До края на месеца ще сме готови с екологичната оценка по Втория стълб от Националния стратегически план. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев при участието си в уебинар на тема: „По-зелено земеделие в България – стратегически план“. Той уточни, че почти всички препоръки на Европейската комисия и Министерството на околната среда и водите са отразени.

„Постарали сме се така да направим практическата симбиоза между земеделския сектор и екологичните изисквания. Целта е мерките да не представляват съществена трудност при реализирането“, посочи заместник-министърът. По думите му, най-големият риск, свързан с новите екологични условия, е те да не затруднят земеделските производители. Това може да се случи, при свръх изисквания, които да създадат усложнения при изпълнението им. Явор Гечев поясни, че при затруднения се предвижда производителите да бъдат подпомогнати, така че не само да могат да продължат работата си, но да има за тях много добри и работещи инструменти за компенсация.  Предстоят  провеждането на разговори, както и заседания на тематичните работни групи по Втори стълб. 

Заместник-министърът информира още, че са готови мерките по директните плащания, които са предоставени за разглеждане от членовете на тематичната работна група.

„Считам, че до края на годината ще сме готови с Националния стратегически план и това няма да е за сметка на качеството му“, подчерта заместник-министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.