1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. До 14 май 2023 г. се приемат кандидатури за биоконкурса на ЕК

До 14 май 2023 г. се приемат кандидатури за биоконкурса на ЕК

Церемонията по награждаването ще се проведе в Брюксел на 25 септември

 

След успеха на първото издание на наградите на Европейския съюз за биологично производство, Комисията в Брюксел публикува нова покана за представяне на кандидатури. Срокът за подаване е 14 май, а заявки за участие могат да представят различни участници по веригата за създаване на стойност в областта на биологичното производство, които са разработили иновативен, устойчив и вдъхновяващ проект. Церемонията по награждаването ще се проведе в Брюксел на 25 септември.

Наградите за биологично производство се организират съвместно от Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, Копа и Коджека и с участието на Европейския парламент.

Осем награди ще бъдат връчени в седем категории:

  • Най-добър биоземеделец (жена и мъж)

  • Най-добър органичен регион

  • Най-добър органичен град

  • Най-добър органичен „биоквартал“

  • Най-добрите малки и средни предприятия за преработка на биологични храни

  • Най-добър търговец на биологични храни

  • Най-добрите органични ресторанти

 

Може да кандидатства всеки индивидуален участник от Европейския съюз или институция по веригата за създаване на стойност в областта на биологичното производство с проект, допринасящ за по-голямата достъпност до биологичните продукти. Приемат се заявления на всички официални езици, които ще бъдат разгледани въз основа на критериите за високи постижения, иновации, устойчивост и възможност за възпроизвеждане на проекта на други места.

Според последното проучване на Евробарометър познаването на логото на за биологично земеделие се увеличава, като 61 % от европейците посочват, че са запознати с него. Делът на земята, използвана за биологично земеделие, също се е увеличил с повече от 50 на сто през периода 2012—2020 година, с годишен ръст от 5,7%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.