1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Евродепутати призовават за по-висок и по-добре насочен бюджет по училищните схеми

Евродепутати призовават за по-висок и по-добре насочен бюджет по училищните схеми

Поне 10% от финансирането трябва да бъде заделено за образователни мерки за навиците за здравословно хранене

 

По-висок и по-добре насочен бюджет

След пленарен дебат евродепутатите приеха резолюция относно прилагането на схемата за училищата за плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти. Въпреки големия интерес на училищата в някои страни членки да участват в схемата, ограниченият бюджет попречи схемата да достигне до много ученици, предупреждават евродепутатите. Затова те призовават за увеличаване на бюджета за схемата, така че продуктите да могат да се разпространяват на повече ученици, по-често и редовно.

Като се има предвид, че има големи различия между държавите членки при прилагането на схемата, приетата резолюция предлага да се преразпределят суми, които не са използвани от някои държави членки, към други.

Поне 10% от финансирането трябва да бъде заделено за образователни мерки за навиците за здравословно хранене, допълват евродепутатите.

Качествени продукти, разпространявани по-малко бюрократично

Плодовете, зеленчуците и млечните продукти, които ще се разпространяват в училищата в ЕС, трябва да бъдат непреработени, без добавена захар, мазнини, сол или подсладители, органични, произведени на местно ниво и с обозначения за качество, казват евродепутатите.

Участието на училищата в схемата трябва да бъде по-просто, привлекателно и да има по-малко бюрокрация.

"Набавянето на пресни и местно произведени плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти не трябва да става за сметка на качеството. Не можем да затегнем колана, когато става въпрос за здравословните и устойчиви продукти за децата в училищата и съпътстващите ги образователни мерки“, каза докладчикът Кармен Аврам от Румъния.


Схемата на ЕС за училищата функционира с бюджет от 220 милиона евро за учебна година. С приемането на настоящата резолюция Парламентът отговаря на очакванията на гражданите относно насърчаването на здравословното хранене и здравословния начин на живот на учениците.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.