1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Кои органични градове ще се борят за награда в европейския БИО конкурс

Кои органични градове ще се борят за награда в европейския БИО конкурс

Награждаването на победителите ще бъде на 23 септември – Европейския ден на биоземеделието

 

За първи път в историята на ЕС ще бъдат връчени биологични награди, които са продължение на Плана за действие за развитие на биологичното производство, приет от Комисията на 25 март 2021 година. Инициативата е съвместна - на Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, фермерската организация COPA-COGECA и биологичната организация IFOAM Organics Europe.

ProektCap1

Представяме ви финалистите в категорията „Най-добър био град:

Град Виена, Австрия.

Понастоящем Виена е начело на „Мрежа от органични градове в Европа“ и е част от Пакта за градската политика. Градският план за действие в областта на храните насърчава устойчивото биологично производство и потребление. Някои от мерките включват нова стратегия за хранене, повече органични храни в обществения кетъринг, обучение и екологични консултации за компании.

17% от площта на града се използва за земеделие, 35% от което е био. Почти 30% от всички стопанства са преминали към био производство. 50% от цялата храна, сервирана в столовете на града, е органична, а 60% се произвежда на местно ниво. Самият град разполага с градска ферма, която е 90% органична.

Община Троян, България.

troqn

Троян е изградил общински стопански комплекс от био оранжерии, овощни градини и пчелини, фокусирани върху опазването на почвата. Продуктите са използвани за местните детски градини и домове за възрастни. Акцентът е върху късите вериги на доставки и здравословната храна за децата.

Община Seeham am Obertrumer See в провинция Залцбург, Австрия.

Seeham е част от „Мрежа от органични градове в Европа“. В „Biodorf Seeham“ участват 33 биологични ферми, органични местни доставчици, био производители.

Всички местни училища и детски градини сервират органични обеди, а 100% от храната в обществените столове в града е органична и 70% е местна.

Местният био магазин е ключов партньор, който дава възможност на града да си набавя регионална и сезонна храна, доставена с електромобили. Градът разработи пътека за пчелни приключения през 3000 кв. м цъфтящи площи и обществена градина. Важен акцент е повишаването на осведомеността за качествената храна и създаването на работни места.

Конкурсът ще определи победители в още 6 категории.

Избраната дата за награждаването не е случайна - 23 септември е Европейският ден на биоземеделието, който беше обявен за първи път през 2021 г.

Стратегиите “От фермата до трапезата” и за биоразнообразието поставят биологичното земеделие в сърцето на прехода към устойчиви хранителни системи, с цел да се достигне средно 25 % органична земя до 2030 година.

В ЕС има ръст на органично произведените храни и на биологичния пазар. Страните с най-развито биоземеделие са Австрия, Испания, Франция, Италия, Германия. Най-много средства за биопродукти на глава от населението се отделят в Дания и Люксембург.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.