1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Кой е най-големият сертифициран био ресторант във Франция

Кой е най-големият сертифициран био ресторант във Франция

Той си сътрудничи с 5 фермерски кооперации, обединяващи повече от 200 производители

 

За първи път в историята на ЕС ще бъдат връчени биологични награди, които са продължение на Плана за действие за развитие на биологичното производство, приет от Комисията на 25 март 2021 година. Инициативата е съвместна - на Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, фермерската организация COPA-COGECA и биологичната организация IFOAM Organics Europe.

 

ProektCap1

Представяме ви финалистите в категорията „Най-добри био ресторанти“:  

Trattino, базиран в Лион, Франция.
trattino-france

С 350 места, Trattino е най-големият сертифициран био ресторант във Франция, обслужващ 6000 клиенти на месец. Trattino си сътрудничи с 5 фермерски кооперации, обединяващи повече от 200 производители. Биоотпадъкът се компостира, а стъклени контейнери за многократна употреба се използват за храна за вкъщи. Организират и кулинарни работилници и споделят рецептите си.

Lilla Bjers HB, базирана във Висби (остров Готланд), Швеция.
lllla-bjers

Lilla Bjers е органична ферма и ресторант, който работи по концепцията „от семето до чинията“. 300 различни култури се отглеждат във фермата, която съхранява биоразнообразието и е свободна от използване на изкопаеми горива. Те си сътрудничат и с местните ферми. Рибата не се сервира предвид изчерпването й в Балтийско море, вместо това отглеждат винени скални охлюви. Енергията се произвежда от вятър и биогаз. Избягват се опаковки и хранителни отпадъци. Ресторантът се превърна в хъб за обучение на млади био фермери и готвачи. Гостите могат да получат обширна информация за посевите, суровините и био метода.

Kolariks im Prater, базиран във Виена, Австрия.
kolariks-im-prater-austria

Този мащабен 100 % био ресторант, в който работят 80 до 130 души, е пионер в Австрия и доставя навсякъде, където е възможно местни продукти, действащ според философията "какво дава", а не "какво струва". Собствениците считат, че имат социално задължение, също и към бъдещите поколения, да се справят щадящо и осъзнато с наличните ресурси. Той дава приоритет на производството на зелена енергия (слънчева), намаляване на емисиите (използване на електромобили, фирмени велосипеди), намаляване на отпадъците (подобряване на опаковането, избягване на остатъците) и не на последно място – хуманно отношение към животните и устойчиви диети.

Конкурсът ще определи победители в още 6 категории.

Избраната дата за награждаването не е случайна - 23 септември е Европейският ден на биоземеделието, който беше обявен за първи път през 2021 г.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.