1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Списък с протеинови култури, които може да заявите за подпомагане

Списък с протеинови култури, които може да заявите за подпомагане

Ставката за обвързана подкрепа на протеинови култури е 129.69 евро на хектар

 

Право на подпомагане по интервенцията имат производители, които стопанисват и заявяват за подпомагане по интервенцията минимум 0,5 ха допустими площи (заедно или поотделно) от следните протеинови култури: фасул (за зърно), леща, нахут, грах за зърно (зимен и пролетен), фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан и/или смески от тях.

Ставката е 129.69 евро на хектар.

Протеиновите култури имат важно екологично въздействие върху земеделската земя като естествено обогатяват почвата с азот и по този начин намаляват необходимостта от торове. Отглеждането им допринася за затваряне на хранителната верига и за постигане на по-добра интеграция между растениевъдство и животновъдство.

Протеиновите култури, използвани като зелена маса или сено – люцерна, детелина, фуражен грах, звездан, фий, еспарзета и други, играят важна роля за осигуряване на баланса на фуражи за животновъдството в

страната.

Изисквания към площите по интервенцията

Заявените площи от кандидатите по интервенцията подлежат на подпомагане, когато:

    1. са заети с фасул (за зърно), леща, нахут, грах за зърно (зимен и пролетен), фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан и/или смески от тях и са с минимална площ на парцела 0,1 ха;
    2. отговарят на изискванията за допустимост по Основното подпомагане на доходите за устойчивост;
    3. Площите с "фасул (за зърно)" се заявяват само по една от следните интервенции: Обвързано с производството подпомагане на доходите за протеинови култури или Обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове и зеленчуци в планински райони.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.