1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 12% повече участници на “Винария” тази година

12% повече участници на “Винария” тази година

416 фирми от 27 държави показват свои продукти на изложението

 

Общо 416 фирми от над 27 държави от цял свят са заявили участие на тазгодишната международна изложба по лозарство и винарство "Винария 2005" в Пловдив, съобщиха от пловдивския панаир вчера. Изложението ще бъде открито на 16 февруари.

Записванията още текат и тази цифра не е окончателна, но подалите до момента заявка фирми са с 12% повече спрямо тези през миналата година. Тогава свои продукти на "Винария" представиха 371 винопроизводители и търговци от 28 държави. За първи път бе регистрирано участие от 12 страни, сред които Австралия, Израел, Канада, Русия и Япония.

Тази година във "Винария" ще участват 186 български дружества, сред които са най-реномираните производители и търговци в бранша. От фирмите производители на изложението над половината са производители на вино, 32% ­ на машини и съоръжения, а 8% ­ на лозов и посадъчен материал и опаковки.

От чуждестранните участници най-много по традиция са винарите от от Италия, Франция и Германия.
По официални данни до средата на миналата година България е изнесла 449 743 хил. хектолитра вино. Количеството е със 17% повече спрямо изнесеното през същия период на 2003 г., най-вече заради растящия експорт на бутилирани вина. В това направление покриваме и близо половината от отпуснатата ни безмитна квота за внос в ЕС, която е 485 000 хектолитра. По данни на Националната лозаро-винарска камара през изминалите 12 месеца страната ни е изнесла за страните от ЕС 235 000 хектолитра бутилирани вина при 169 796 хектолитра година назад./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.