1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 170-180 лв. за тон пшеница очакват експерти от стоковата борса

170-180 лв. за тон пшеница очакват експерти от стоковата борса

 

Цената на пшеницата от новата реколтата ще бъде по-висока тази година спрямо нивата от миналата година, когато беше 130-140 лв. (без ДДС), съобщи директорът на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов. Според Симов, вероятната цена в региона ще бъде около 170-180 лв. за тон.

3 милиона тона се очаква да бъде реколтата тази година, по-малко от реколтата за 2005 година. Въпреки това, количествата са достатъчни - ще остане около един милион тона зърно за износ. Експертите от Софийската стокова очакват по-слаба реколта в Черноморския регион.

Нормално е хлябът да поскъпне заради по-високите цени на горивата и на зърното. Ценовото увеличение трябва да бъде около 10-15%. Двойно увеличение на цената на хляба означава 1,60 лв. за килограм хляб, а при такава цена пшеницата би трябвало да струва 400 лв./тон. Навсякъде около България може да се намери зърно под 170-180 лв./тон, така че подобен скок не може да се очаква. Симов обобщи, че 15 години след старта на ССБ оборотът й се очаква да надхвърли към края на месеца 110 млн. лв. До момента той е над рекордните за полугодието 106 млн. лв. Първата сесия на Софийска стокова борса е била на 25 юни 1991 г. За 15 години през борсата са минали сделки за горива за 500 млн. лв., за метали – за 150 млн. лв. Изтъргувани са били и над 1 млн. т пшеница. Васил Симов смята, че за развитието на борсовата търговия трябва държавата да поиска увеличение на капитала й на няколко милиона лева. Васил Симов заяви, че готвените промени в Закона за стоковите борси са положителни, но би трябвало да се разреши на борсите да търгуват повече стоки по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Борсови експерти смятат, че по ЗОП може да се  продават памук, кафе и някои видове дървен материал.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.