1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 20% от слънчогледа ни за износ вече замина за Турция

20% от слънчогледа ни за износ вече замина за Турция

Евтиният долар свали изкупните цени на новата реколта с 4-5%

 

Близо 20% от количествата слънчоглед, които се очаква да бъдат изнесени от новата реколта, вече са заминали за Турция през българските пристанища. За Южната ни съседка са изнесени над 80 хил. тона маслодайна суровина от България, като се очаква този износ да продължи заради острия недостиг там, съобщи зам.-председателят на Софийската стокова борса (ССБ) Христо Миленков.

По данни на земеделското министерство през миналата година България е изнесла около 314 хил. тона слънчоглед, а очакванията са тази година износът да е по-голям заради рекордно високата реколта от над 1 млн. тона слънчоглед.
Според земеделския министър Мехмед Дикме при вътрешно потребление от около 400 хил. тона, се очаква останалите 600 000 тона да бъдат експортирани. Според браншовици обаче подобен износ е технически невъзможен, тъй като пристанищата вече са натоварени с износа на пшеница, ечемик и царевица от новата реколта.

В момента изкупната цена на слънчогледа е над 400 лв. за тон при стартова в началото на кампанията 340 лв. за тон, съобщи председателят на Съюза на производителите на растителни масла Видьо Видев. По думите му тези равнища са повлияни от високите цени по международните пазари, но заради поевтиняването на долара тази година те са с 4-5% по-ниски спрямо миналата. Като цяло обаче ситуацията е благоприятна за износ, посочи Видев.

Подобно мнение изрази и Христо Миленков, който посочи, че тази година недостигът на слънчоглед в световен мащаб е около 1 млн. тона. Според анализите посевите с маслодайната култура в основни производители като Русия и Украйна тази година са намалели, тъй като са засети по-големи площи със зърнени храни. Голям потенциал за износ има към Украйна, която през последните години инвестира сериозни средства в маслопреработка и се нуждае от големи количества суровина за преработка, посочи Миленков./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.