1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 59% от германците не се влияят от етикетите

59% от германците не се влияят от етикетите

Анкетата показва, че онези, които се вглеждат в етикета, предпочитат по-здравословните храни, за разлика от мнозинството, което не ползва Нутрискор

Системата Нутрискор, която обозначава доколко здравословна е дадена хранителна стока, все още не намира голяма подкрепа в Германия. 59% от потребителите в страната изобщо не обръщат внимание на съответния етикет, показва наскоро проведена анкета.
 
Други 33 на сто от запитаните заявяват, че от време на време поглеждат дали избраният от тях продукт е обозначен като здравословен, и само 5% целенасочено ползват системата, за да се ориентират. Двама от сто участника пък изобщо не я познават. 
 
Анкетата показва, че онези, които се вглеждат в етикета, предпочитат по-здравословните храни, за разлика от мнозинството, което не ползва Нутрискор, за да се информира. Целенасочено търсещите ориентация по-често посягат към свежи плодове и зеленчуци и зелени салати и поне от време на време приготвят вегетариански или вегански храни. При тези потребители консумацията на месо и колбаси е по-малка, както и на газирани напитки с добавена захар. Едва всеки десети от тази група утолява всеки ден или по няколко пъти в седмицата жаждата си с такива безалкохолни напитки. При групата на потребителите, които не се съобразяват с етикета, този дял е 17 на сто. 
В Германия системата Нутрискор беше въведена през 2020 година, но и три години по-късно само малка част от населението е наясно какво означават различните букви и цветове на етикета, гласи заключението на експертите, анализирали анкетата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.