1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Акцизът на етиловия алкохол у нас е най-нисък в ЕС

Акцизът на етиловия алкохол у нас е най-нисък в ЕС

Минималната ставка за ЕС е 550 евро за хектолитър чист алкохол

Размерът на стандартната акцизна ставка върху етиловия алкохол в България е най-нисък в Европейския съюз (ЕС) - 1100 лева, или 562 евро при минимална ставка за ЕС от 550 евро за хектолитър чист алкохол. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков във времето за парламентарен контрол в отговор на питане за осъществяването на процедура по признаване на гроздовата ракия като национален продукт от Европейския съюз.

Акцизът в другите държави членки варира между 750 евро и 4921 евро, посочи министърът. По думите му стандартната ставка в България е по-ниска и от намалената ставка за узо в Гърция, която е в размер на 1225 евро.

По отношение на по-ниската акцизна ставка в Румъния тя се прилага само от определен кръг лица, при определени условия и количества етилов алкохол, отбеляза Дянков.

Осъществяването на процедура пред Европейската комисия по признаване на гроздовата ракия като традиционна българска напитка е извън компетентността на Министерството на финансите, каза Дянков. По думите му министерството може да изрази своята позиция единствено по отношение на предложението за прилагане на намалената акцизна ставка за ракията.

Политиката на ЕС в областта на акцизното законодателство е за хармонизиране на структурата на акциза, посочи министърът. Според него като изключение от общото правило е правото на държавите членки да прилагат намалени акцизни ставки на някои продукти от регионално или традиционно естество, при условие че това не води до нарушаване на конкуренцията на вътрешния пазар.

 

Етикети ракия, акциз, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.