1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Англичани и ливанци проявяват интерес към пустеещи земи в Аврен

Англичани и ливанци проявяват интерес към пустеещи земи в Аврен

Пустеещите земи в община Аврен са 20 000 декара

 

Англичани и ливанци са проявили интерес към пустеещи земи в Община Аврен, съобщи кметът Красимир Тодоров по време на представянето на общината, което се състоя днес във Фестивалния и конгресен център във Варна.

Пустеещите земи в община Аврен са 20 000 декара, от които 18 000 – държавни и 2000 декара общински имоти. Интерес към тях са заявили английски бизнесмени, които искат да засадят 1000 декара лозов масив, както и ливанци, които търсят терен около 300 декара за орехови насаждения, каза още Тодоров. Пустеещите терени се намират около селата Приселци, Близнаци, Круша, Бенковски и други. Нова почивна база ще бъде изградена и в курорта "Камчия", каза още Тодоров. Той посочи, че около 50 предприятия, които имат остаряла база, кандидатстват, за да закупят земята под нея, като предвиждат да изградят вилни селища с волейболни и футболни игрища. В курорта "Камчия" през следващата година ще бъде построен Колеж по туризъм. Предвидените инвестиции са в размер на 1,5 милиона евро, които включват административна сграда плюс база за обучение.

Амбицията е Колежът да бъде по-добър от този в Албена, каза още Красимир Тодоров. Той допълни, че по проекта ще бъдат открити 1500 нови работни места. До април следващата година ще бъде реконструирана и отворена Обсерваторията в Аврен. За целта с помощта на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев са отпуснати 32 000 лева. Още 20 000 лева се привлечени от други спонсори, посочи Тодоров. По негова инициатива е създадена и Фондация "Камчийски бряг", чиято цел е да се създадат условия за опазване на околната среда и водите на територията на общината и за екологично съобразното използване на природните ресурси в региона.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.