1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българската бира изплаши румънски пивовари

Българската бира изплаши румънски пивовари

 

Малките румънски пивовари обвиниха вносителите на бира в Румъния в нелоялна конкуренция, съобщи Ромперс. Според румънските производители българската бира се продава на 25% по-ниски от пазарните цени и при вноса не се плаща дължимият акциз. Това е довело до спад от 12% в обема на продажбите на малките румънски пивовари за полугодието.

Според румънската данъчна администрация (ANAF) загубите на малките румънски пивоварни се оценяват на 60 хил. хектолитра, а загубите на държавата - на 40 млн. леи (около 24 млн. лв.).

Според разследването на ANAF вносителите не са имали разрешение от румънското финансово министерство да внасят българска бира. Проблемът идва оттам, че българската бира се продава на много ниски цени и това води до рязък спад на продажбите на местното пиво за полугодието, обяснява пред информационната агенция Вифор Варшеску, директор на организацията на работодателите на независимите румънски пивовари. По думите му при нормални пазарни условия този спад нямало да се случи заради високите температури и хубавото време, които са основните двигатели на пазара. Според Варшеску този внос трябва да бъде спрян.

Според българските пивовари проблемът е само между румънските дистрибутори и производители. Нормално е да има такива негативни реакции от страна на румънските пивовари, тъй като българската бира е с европейско качество и се продава на едни от най-ниските цени в света след Китай. Затова не може да се говори за неправомерен внос и нелоялна конкуренция, а проблемът се дължи на големите разлики в цените на бирата на двата пазара, е мнението на бранша у нас.

Българските пивоварни обаче са единодушни, че занапред цената на българската бира ще се покачва. Това ще става плавно и няма да има резки скокове, уверяват те. Засега обаче цената й е много по-конкурентна и отваря широки възможности за износ на север.

За първите три месеца на годината продажбите на бира в Румъния са били 2.54 млн. хектолитра, което е с 37% повече спрямо същия период на миналата година. Според официалната статистика вносът на бира в Румъния все още има твърде малък пазарен дял - около 0.5%./regal.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.