1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българските домакинства са ограничили потреблението на всички стоки

Българските домакинства са ограничили потреблението на всички стоки

Това показват данните за търговията на дребно и индустриалното производство към края на юли

Българските домакинства са ограничили потреблението на всички стоки с изключение на лекарствата и козметиката, а индустриалните компании продължават да отчитат ръст на продукцията си, въпреки че темповете се забавят.

Това показват данните за търговията на дребно и индустриалното производство към края на юли, които Националният статистически институт публикува днес.

След като вече няколко тримесечия индустриалният сектор движи възстановяването на икономиката, продажбите на дребно са барометърът за нагласите на потребителите да харчат, вместо да спестяват и за съживяване на вътрешния пазар.

Точно това според експертите е нужно за ускореното възстановяване на икономиката, но според повечето прогнози изгледите това да се случи до края на годината не са големи заради продължаващата несигурност, особено на пазара на труда.

Както и в предишните месеци, на годишна база най-сериозен спад има на пазара на битовата техника и мебелите – с 8.2%. Последното статистическо изследване на домакинските бюджети също показа, че семействата заделят средства за обзавеждане на домовете си само в краен случай.

Въпреки сезона на отпуските и пътуванията хората са купували по-малко горива. С най-малко се е свило потреблението на храни, напитки и цигари. От данните се вижда, че домакинствата харчат само за най-необходимите стоки и отлагат по-големите покупки. Като цяло оборотът в търговията на дребно през юли е бил с 2.8% по-нисък спрямо година по-рано. Макар и с по-малко потреблението е спаднало и на месечна база.

Спрямо юни статистиката отчита минимален ръст от 0.5% в търговията на дребно с храни, напитки и цигари. Спад на месечна база има в продажбите на компютри и телефони – с 2.0%, битова техника и мебели – с 1.4%. Намаляват и обемите на дистанционната търговия чрез поръчки по интернет, пощата и телефона.

И докато данните за потреблението продължават да разочароват, производството на индустриалния сектор расте и през юли, макар с по-малки темпове. Спрямо миналия юли нарастването е 6.2%, а на месечна база има повишение от 1.5%.

Водещи обаче са технологичните компании и производителите на хартия и картон, при които нарастването е съответно с 29.1% и 18.7%. За сметка на това с понижена активност са фирмите от текстилния бранш, производителите на ремаркета и компаниите от хранително-вкусовата промишленост.

Спрямо юни обаче съживяване има при производителите на храни и производството им расте с 3.6%, а на напитки - с 5.2%. Производството в металургията пък расте с 5% на месечна база.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.