1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. BAT готов да купи две от фабриките на "Булгартабак холдинг" - София БТ и Пловдив БТ

BAT готов да купи две от фабриките на "Булгартабак холдинг" - София БТ и Пловдив БТ

Има големи шансове сделката да бъде сключена до края на годината

 

Сделката за покупката на две от фабриките на "Булгартабак холдинг" София БТ и Пловдив БТ, от British America Tobacco (BAT) е много вероятно да бъде финализирана в близко време, съобщи SeeNews. Правителството и самият холдинг вече забавиха почти месец отговора на въпроса дали ще приемат единствената оферта на BAT за двете фабрики, обединени в пакет.

За двете фабрики от другия пул - Благоевград БТ и Слънце Стара Загора БТ, не бе заявен инвеститорски интерес.

Има големи шансове сделката да бъде сключена до края на годината, съобщи агенцията, цитирайки анонимен източник, близък до преговорите.

Миналата седмица кабинетът даде безсрочен лиценз за производство на цигари на три фабрики - "Пловдив-БТ"АД, "Благоевград-БТ"АД и "София-БТ"АД.

Дружествата "Шумен-БТ", гр. Шумен, "Плевен-БТ", гр. Плевен, "Хасково - БТ", гр. Хасково и "Асеновград-БТ", гр. Асеновград не получиха разрешение за производство на тютюневи изделия.

Изпълнителният директор на "Булгартабак холдинг" Георги Костов каза, че ружествата, които не са получили лиценз, ще се трансформират и предметът им на дейност ще бъде промишлена преработка на тютюн. "Видин-БТ" е в процедура на ликвидация, тъй като няма мощности за преработка на тютюн, каза Костов. По думите му част от работещите в тези дружества ще бъдат пренасочени към оставащите дейности, а друга част съкратени. Очаква се от четирите дружества да бъдат съкратени около 600 от общо 800 работници.

Печалбата на "Булгартабак холдинг" за първите девет месеца на годината е 18.6 млн. лева, показват данните от консолидирания финансов отчет на холдинга, публикуван на сайта на фондовата борса. Според данните в отчета за приходи и разходи това е намаление с 5.64 на сто спрямо същия период на миналата година.

За първите шест месеца на годината холдингът имаше консолидирана печалба от 7.5 млн. лв. Това означава, че за третото тримесечие на 2004 г., "Булгартабак" е регистрирал положителен резултат от над 11 млн. лв.

Данните от неконсолидирания отчет на холдинга показват, че печалбата му за първите девет месеца на годината е 16.1 млн. лв.

Консолидираните приходи на холдинга за периода намаляват с 4.61 на сто до почти 312 млн. лв. Най-голямо е понижението при положителните разлики от промяната на валутните курсове. Като цяло промяната на валутните курсове носи загуба в размер на 502 хил. лв. Най-голямото перо в приходите на дружеството - тези от продажба на продукция, спадат с 2.65 на сто до 293 млн. лв.

Отчетът включва финансовите отчети на "Булгартабак холдинг" и на неговите 22 дъщерни акционерни дружества в страната. Дъщерните дружества от холдинга, функциониращи в Русия, Украйна, Румъния и Югославия, не са консолидирани, тъй като по-голямата част от тях не осъществяват производствена дейност.

В бележките към финансовия отчет на холдинга по повод приватизацията на дъщерните му фабрики се казва, че получената от БАТ оферта се анализира от консултантите и се очаква те да предложат на надзорния съвет на "Булгартабак холдинг" препоръки за финализиране на преговорите, както и възможни варианти за по-нататъшното развитие на дружествата, за които не е подадена оферта./Dnevnik Online

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.