1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без изменения остават средните цени на бялата кристална захар

Без изменения остават средните цени на бялата кристална захар

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги се задържа на ниво от 2,03 лв./килограм

През периода 4 – 11 септември 2013 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната са около или незначително под нивата от предходния седмичен период.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната отбелязва леко понижение - с 0,5% на седмична база, до 1,87 лв./кг. На тържищата в страната продуктът се предлага на цени от 1,66 лв./кг до 2,11 лв./кг, съответно в Добрич и Враца. В по-голяма част от областите се регистрират разнопосочни седмични ценови изменения, в границите от -4,7% (Пловдив и Благоевград) до +5,3% (Варна).

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на ниво от 2,03 лв./кг, като по области стойностите варират от 1,88 лв./кг (Шумен) до 2,20 лв./кг (Перник). В големите супермаркети на пет области (Бургас, Разград, Русе, Силистра и София) се регистрира леко повишение, в рамките на 1% – 3,7%, а в други две - Варна и Шумен се наблюдава поевтиняване, съответно с 0,5% и 1,1%. 

При средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) се отчита незначително понижение спрямо предходната седмица – с 0,9%, до 2,13 лв./кг. В тези обекти продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,93 лв./кг (Варна и Добрич) до 2,35 лв./кг (Разград). Седмични колебания на цените се наблюдават в единадесет от областните центрове, като при всичките е налице понижение на стойностите, в границите от -1% (Добрич) до -4,5% (Габрово и Ловеч).

Цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,10 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като в Разград и Силистра разликата в тази посока достига до 0,31 лв./кг. В областите Кърджали, Добрич, Пловдив, Стара Загора и Пазарджик цените на захарта в по-малките магазини са с до 0,10 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,16 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,26 лв./кг, като най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Кърджали – 0,35 лв./кг, а за ДТО – в Силистра - 0,57 лв./кг. В областите Варна, Враца, Благоевград, Шумен и Разград цените на дребно на захарта в ГТВ (във Варна и в ДТО) са с между 0,01 и 0,07 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.