1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без съществени изменения остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Без съществени изменения остават цените на рафинираното слънчогледово олио

За поредна седмица средната цена на дребно в големите търговски вериги остава 2,66 лв./литър

По данни на ДКСБТ през периода 30 октомври – 6 ноември 2013 г. средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица.

През анализирания период цените на едро на рафинираното слънчогледово олио по области се движат в интервала от 1,90 лв./литър (Хасково) до 2,53 лв./литър (Варна). В девет области се отчита седмично понижение на цените от 0,5 до 3,8%, най-чувствително в Стара Загора и Хасково. Същевременно, в три области – Варна, Ямбол и Монтана е налице поскъпване на продукта, в рамките на 1,2 - 3,3%. Така, средната цена на едро за страната намалява с 0,5% спрямо предходната седмица, до 2,13 лв./литър.

За поредна седмица средната цена на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) остава непроменена – 2,66 лв./литър. Предлагането на слънчогледово олио в ГТВ през наблюдавания период е в границите от 2,40 лв./литър в Добрич до 3,04 лв./литър в Смолян. В четири от областните центрове данните сочат намаление на цените от 1,2 до 3,6% на седмична база, най-чувствително в Пазарджик. Леко повишение на цените се регистрира само в областите Добрич и София, съответно с 1,7% и 1,1%.

Средната цена на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) е 2,69 лв./литър, с 1,1% по-ниска спрямо предходния седмичен период. Търговията с олио в тези обекти е в ценовия интервал от 2,40 лв./литър (Русе) до 3,21 лв./литър (Смолян). Седмично изменение на стойностите се регистрира в осем области, като в седем от тях олиото поевтинява с между 1,1 и 7,9% (София). Единствено в ДТО в Добрич цените на олиото бележат повишение – с 0,8%.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,03 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в Пазарджик (0,18 лв./литър). В осем от областите цените на олиото в ДТО са по-ниски от тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,24 лв./литър в област Русе.

През изтеклата седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита в Хасково за големите супермаркети - 0,85 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини - 1,08 лв./литър. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.