1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бизнесът в Германия губи 120 млн. евро заради открития диоксин

Бизнесът в Германия губи 120 млн. евро заради открития диоксин

Масово хората не купуват яйца и свинско месо

Скандалът с токсичния диоксин в яйцата, пилетата и свинското месо в Германия не стихва. Финансовите загуби възлизат на над 120 милиона евро, изклани са десетки хиляди птици, унищожени са десетки хиляди яйца и тонове свинско месо, съобщава БНР.

Министърът на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите Илзе Айгнер представи извънреден план с по-строги изисквания при производството и доставката на храни и фуражи.

Доверието на потребителите обаче е загубено. Масово хората не купуват яйца и свинско месо след като се оказа, че отговорни за използването на масла за технически цели при производството на фураж са цяла верига безскрупулни дистрибутори, наречени фуражната мафия, които дори използвали транспортни спедиторски фирми за разбъркване и доставяне на фермите на излизащите по-евтино отровни хранителни смески, от които животните наддават бързо, но пък са отровни за консуматорите.

Майките се питат вече дали няма диоксин и в млякото. Твърди се, че в храната за животните били открити дори остатъци от препарати за растителна защита.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.