1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Боляло глава и от много

Боляло глава и от много

Добрата реколта от пшеница и слънчоглед логично доведе до спад и при цените на брашното и олиото

 

Докато в края на предходната 2003 година пазарът на зърното беше дефицитен, то сега той е пренаситен с пшеница, царевица и слънчоглед, отбелязват брокерите от трите стокови борси в страната - София, Пловдив и Русе. При хлебната пшеница търсенето е понесло ценови спад с 42,3 на сто - от 260 лева за тон в края на 2003 год. на 150 лева за тон без ДДС през тези дни. Едва ли е нужно да се коментира, че настоящата ситуация е крайно неблагоприятна за доходите на зърнопроизводителите. Добитата реколта от 3,9 млн. тона, при нужда за страната от 2,3 млн. тона, доведе до изключително ниски цени на старта на изкупната кампания - 120 лева за тон без ДДС. Един от факторите, който повдигна ценовите нива на борсата до сегашните 175 лева за тон без ДДС, е направеният износ на близо 700 хил. тона пшеница.

На борсите беше регистриран и рекорден спад в цената на царевичното зърно от 56,9 процента. Сравнението е с края на 2003 год., когато котировките купува на борсите в страната са били около 290 лева за тон без ДДС, а в момента предлаганото фуражно зърно не може да намери купувачи и при 125 лева за тон без ДДС.

Като нелогичен в момента коментират брокерите пазара на маслодайния слънчоглед. Реколтата от 1,1 млн. тона е рекордна за страната, сравнена с нуждата от 450 хил. тона. Дори и след реализирания износ от 180 хил. тона оставащите непродадени количества би трябвало да окажат натиск върху пазарната цена. Сегашното ниво на предлагане от 440 лева без ДДС е цената купува към края на предходната година. Освен това между сегашното ниво на търсене - 350 лева за тон и предлагането съществува ценова ножица от 25,7 на сто, която прави борсовия пазар неликвиден.

Добрата реколта от пшеница и слънчоглед логично доведе до спад и при цените на брашното и олиото. След рекордната цена от 600 лева за тон брашно без ДДС в края на 2003 год. и направеният безмитен внос, сегашните котировки на брашното са с около 50 процента по-ниски, което е резултат от силно понижената изкупна цена на пшеницата. При брашното тип 500 тя е паднала с 52,8 на сто - от 600 лева за тон без ДДС на 283 лева за тон без ДДС сега. При установеното съотношение 1:2:4 между зърно-брашно-хляб се предполага, че мелничарите ползват суровината в ценови диапазон от 142 до 155 лева за тон без ДДС./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.