1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашното поевтиня с 10% на борсите

Брашното поевтиня с 10% на борсите

 

С 10% е намаляла цената на брашно тип 500 на Пловдивската стокова борса през последната седмица, съобщиха от там.

В момента то се търгува на цена 283 лв. за тон без ДДС при стара цена 317 лв. за тон. На софийската борса котировките "продава" на брашното остават високи ­ 366 лв. за тон, но няма заявки за покупка.
Цената на брашно тип 700 на пловдивската борса също бележи спад с около 11%, като от 300 лв. за тон тя стигна 267 лв. за тон без ДДС.

Според брокерите причина за намалението на цените е свръхпредлагането на хлебна суровина. По техни изчисления, ако се спазва пропорцията 1:2:4 по веригата пшеница ­ брашно ­ хляб, то предлагането в момента брашно трябва да е произведено от жито на цена 141,50 лв. за тон без ДДС. Тези ценови нива не покриват очакванията на продавачите, тъй като не покриват разходите за производство на пшеница, които възлизат на 160 лв. за тон. въпреки застоя на сделките на борсите извън тях пшеницата се търгува именно на нива от 140 лв. за тон, тъй като много стопани са принудени да си набавят средства за покриване на разходите си по есенната сеитба.

Според брокерите при подобни цени на пшеницата може да се очаква спадът в цените на брашното да продължи до края на годината. Основание за подобни прогнози дава ситуацията от края на 2002 г., когато също имаше излишък от хлебно зърно. Тогава цените на пшеницата стигнаха 140 лв. за тон, а брашно тип 500 се търгуваше за 258 лв. за тон без ДДС./monitor.bg
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.