1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашното повиши цената си в малките магазини в страната

Брашното повиши цената си в малките магазини в страната

Средно за страната, цената на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги остава 1,00 лв./кг.

През анализирания период (28 октомври – 4 ноември 2015 г.) .) средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната отбелязват леки разнопосочни изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното за страната е 0,81 лв./кг, с 1,2% по-ниска на седмична база. По тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,61 лв./кг (Враца) до 1,03 лв./кг (София). В по-голямата част от областните центрове, където е отчетено предлагане на продукта на едро, се наблюдават разнопосочни колебания на цените спрямо предходния седмичен период, в границите от -7,3% (Ямбол) до +5,9% (Пловдив).

Средно за страната, цената на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,00 лв./кг. Цените на брашното в големите вериги са в интервала от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,07 лв./кг (София). Седмично изменение на ценовите стойности се наблюдава единствено в област София – повишение със 7%.

През изминалата седмица средната цена на дребно за страната на продукта в другите търговски обекти (ДТО) нараства с 1% спрямо предходния седмичен период до 1,06 лв./кг. В по-малките магазини брашното продължава да се търгува на цени от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,20 лв./кг (София). В сравнение с предходната седмица, ценово изменение се регистрира единствено в област София – повишение с 16,5%.

През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,19 лв./кг за големите търговски вериги и 0,25 лв./кг – за по-малките магазини, като и през тази седмица е най-голям във Враца – съответно 0,41 лв./кг за ГТВ и 0,49 лв./кг за ДТО.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,06 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Смолян – 0,18 лв./кг. В област Търговище цената на продукта в ДТО е с 0,04 лв./кг по-ниска от тази в ГТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.