1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашното ще продължи да поевтинява

Брашното ще продължи да поевтинява

Царевица и ечемик не се търсят на борсите в страната, а където има интерес към, тях той е съвсем слаб.

 

С около 10,7 на сто е паднала цената на всички типове предлагано на борсовия пазар брашно, сочи Системата за агропазарна информация. На база на тези данни и приетото от зърнопроизводителите, мелничарите и хлебарите съотношение, следва брашното от тип 500 да е произведено от пшеница с цена от около 142 лева. Такава е и котировката купува на търсеното по борсите количество хлебна пшеница. Тя обаче се разминава с искането на зърнопроизводителите, които държат на цена от 180 лева за тон без ДДС, което е едва с около 20 лева над реалните им разходи за производството, анализират експертите. Според други анализи брокерите очакват брашното наново да поевтинее.

Без промени остават котировките продава на маслодайния слънчоглед - 380 лева за тон, а купува - 330 лева за тон, като продължава да нараства количеството на неудовлетворeното търсене, а сделки не се сключват. Не се сбъднаха прогнозите на прекупвачите, че богатата реколта от маслодаен слънчоглед в Русия и Украйна ще свали цените на стоката и у нас. И в тези две страни има дефицит на суровината. Тези дни представители на най-големите руски компании за производство на растителни масла обвиниха западни фирми са спекулативно покачване цената на слънчогледа на руския пазар. Според изнесените данни големите международни компании са изкупили почти изцяло слънчогледавата реколта в южните региони на Русия и са вдигнали цената й на 265-270 щатски долара за тон. Царевица и ечемик не се търсят на борсите в страната, а където има интерес към, тях той е съвсем слаб.

След последното си увеличение от 3 процента, олиото запазва новата си цена в търговията на едро. При различните производители то отстоява разделени нива от 1,19 лева - 1,22 до 1,25 лева за литър. Вносното е на цени от 1,56 до 1,62 лева за литър без ДДС./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.