1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бум на сделките със земеделска земя във Видинския край

Бум на сделките със земеделска земя във Видинския край

В момента декар обработваема площ в района се продава за между 80 и 100 лв., което е една от най-ниските цени в страната

 

Бум в продажбите на земя регистрират агенциите за недвижими имоти от Видинския регион от началото на годината.

По брой на сделките с този тип имоти районът около дунавския град вече се нарежда на второ място в страната след Добричко. Брокери обясняват интереса към площите във Видинско с ниските цени и предстоящото стартиране на проекта за изграждане на "Дунав мост" 2 до края на градината.

В момента декар обработваема площ в района се продава за между 80 и 100 лв., което е една от най-ниските цени в страната.

Търсенето се е повишило неколкократно и при жилищата в дунавския град. От 20 до 30 човека се конкурират при продажбата на едно двустайно жилище във Видин, съобщиха от местната агенция "Видински имоти". В същото време обявените за продажба двустайни апартаменти са не повече от два-три за месец, посочиха от агенцията.

Според брокерите цените на жилищата в града са много високи ­ двойно и тройно над нормалните, главно заради голямото търсене. От началото на март обаче се забелязва видим спад при цените на панелните жилища и задържане при тези на тухлените. Към момента панелните апартаменти се предлагат за 17-18 000 лв., което с близо 10% по-малко от равнищата през миналия месец.

Ценовите равнища на новото строителство се колебаят между 350 и 370 евро за кв. м, но на пазара в дунавския град почти няма подобни оферти, съобщават от "Видински имоти".

В зависимост от квартала и разпределението на стаите къщите във Видин поддържат цени от 25 000 лв. нагоре. Интересът за купуване на къщи в района от чужденци обаче е намалял, защото липсва сигурност за опазването на имотите, каза шефът на агенцията Любчо Йонов. Чужденецът идва, купува къща, прави ремонт, влага пари в нея и щом замине, някой обира имота ­ краде оградата, вратата, прозорците, даже и керемидите, допълни той./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.