1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Държавата ще изкупи следващата седмица 55 хиляди тона пшеница чрез Държавния резерв

Държавата ще изкупи следващата седмица 55 хиляди тона пшеница чрез Държавния резерв

Досега България е изнесла 600 хиляди тона пшеница, половината за ЕС.

 

През следващата седмица държавата ще изкупи чрез Държавния резерв 55 хиляди тона пшеница. Това съобщи в Добрич министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме и уточни, че този път на борсата могат да участват производители и търговци, регистрирани поотделно.

Мехмед Дикме, министър на земеделието и горите: "Единственото, което сме уточнили са принципите, а принципите са ясни – 1 000, това, разграничава – тоест, да не бъде едновременно производител и търговец, а да може само ако е производител да продава на резерва. Това бяха основните ни искания и да стане чрез борсата по максимално бърз и ефективен начин".

Досега България е изнесла 600 хиляди тона пшеница, половината за ЕС. Износът на слънчоглед стигна 100 хиляди тона, от които 80% за Турция, каза министър Дикме и прогнозира, че до края на годината износът на български селскостопански стоки ще надхвърли 800 млн. щатски долара. В Добрич той откри "Добруджански Агробизнес Център". На среща с производители министър Дикме сподели тезата им, че облагането на субсидиите от Държавен фонд "Земеделие" с 20% ДДС е неправилно и че заедно с финансовия министър търси решение на въпроса.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.