1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Държавният резерв ще се запасява с 24 хил. тона зърно

Държавният резерв ще се запасява с 24 хил. тона зърно

Агенцията е поканила за договаряне Софийската и Пловдивската стокова борса

 

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" търси да закупи пшеница до 20 хил. тона бонифицирано тегло, става ясно от обявената от агенцията обществена поръчка. Процедурата, избрана от ведомството е договаряне без обявление. Пшеницата трябва да отговаря минимум на изискванията за качество по БДС 602 - 87 - II Б група. За участие в поръчката агенцията е поканила Софийската и Пловдивската стокова борса.

Мотиви за избора на договаряне без обявление не са посочени. В страната освен посочените две има още една стокова борса - Русенската. На сайта й е отбелязано, че търгува хлебна пшеница по курс продава 165 лв. на тон. За 97% от предлаганите стоки обаче борсата не извършва покупки, само продава в момента.

Софийската стокова борса продава хлебна пшеница при 171.50 - 175.00 лв. на тон за незабавна доставка и по 174 лв. на тон за доставка през ноември. Офертите продава на Пловдивската стокова борса в зависимост от сорта варират от 175 до 183 лв. на тон.

Обявлението за обществена поръчка и конкурсната програма за участие в процедурата са одобрени от председателя на агенцията Димитър Димитров.

Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" сключи борсови сделки за покупката на общо 7 хиляди тона пшеница с общо четири дружества.

Единият контракт, сключен на 7 октомври, е за доставка на до 3 хиляди тона бонифицирано тегло пшеница от Б група на стойност 486 000 лв. 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.