1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. До момента са изкупени 38 631 тона тютюн

До момента са изкупени 38 631 тона тютюн

Продължава интензивната работа по изграждането на Разплащателната агенция и Интегрираната система за администриране и контрол

 

Екипът на Министерството на земеделието и горите остава в този ръководен състав до края на мандата, каза на пресконференция днес министър Нихат Кабил. Очаква се до края на деня да стане известна и кандидатурата на зам.-министър, който поема ресорите на Нихат Кабил. По думите му тази позиция е "изчистена", докато за избора на другия зам.-министър по евроинтеграцията консултациите с коалиционния партньор продължават. Според министър Кабил добре би било той да е от екипа на министерството, но проблемът е, че повечето подходящи кандидатури се подготвят да попълнят екипа на мисията ни в Брюксел.

Министър Кабил подчерта че, наследява отрасъла в добро състояние, което е резултат от усилията на всички. Специално внимание той обърна на факта, че добрите показатели са плод на приетата специална стратегия за финансово подпомагане на сектора. Благодарение на нея средствата, отделяни за подпомагане на земеделските производители, нараснаха почти 3 пъти, припомни той. Положителното търговско салдо на аграрния сектор, както и реализираният износ за 2004 г. на земеделска продукция в размер на 1 милиард 057 млн. щатски долара са други показатели за доброто състояние на отрасъла.

Сред законодателните приоритети в оставащите месеци министър Кабил посочи проектозакона за ветеринарно-медицинската дейност, свързан с присъединяването на страната ни към ЕС. На дневен ред са и промени в закона за регистрация и контрол на земеделска и горска техника, закона за съхранение и търговия със зърно, в закона за горите, за рибарството и аквакултурите, както и в законите за сдруженията за напояване и за защита на растенията. Успешното приключване на законодателната програма е много важно, тъй като е свързано с изпълнението на поетите ангажименти в преговорния процес, подчерта министър Кабил.  

Продължава интензивната работа по изграждането на Разплащателната агенция и Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/, чрез които ще се усвояват средствата след 2007 г. по еврофондовете, каза земеделският министър. Сред приоритетите до края на тази година той посочи също стартирането на Програма за спиране използването на жива ваксина срещу класическата чума по свинете, както и работата по изграждането на 6-те гранични ветеринарни пункта.

До момента са изкупени 38 631 тона тютюн, от които 35 480 тона са ориенталски тютюни и 3151 тона– тип "Бърлей", каза изпълнителният директор на фонд "Тютюн" Октай Ахмедов. По последни проучвания предстоят да се изкупят още около 2300 тона ориенталски и към 1000 тона тютюн тип "Бърлей", като най-големи количества се очаква да бъдат изкупени в района на Северна България, допълни той. Това означава, че след 15 март Управителният съвет на фонд "Тютюн" ще вземе решение за премирането на тютюнопроизводителите за реколта 2004 г., уточни Ахмедов.

Реколтата в България не е застрашена от намножаването на полските мишки през есента и с финансовите механизми на фонд "Земеделие" ще се постараем най-засегнатите стопани да бъдат подпомогнати, каза в отговор на журналистически въпрос зам.-министър Бойко Боев. По негови думи около 2 млн. дка са третирани с препарати срещу мишата напаст. Около 10,7 млн. дка са засетите площи с пшеница и към 2,7 млн. дка – с ечемик, посочи зам-министър Боев и уточни, че отсега е твърде рано да се говори за очаквани добиви. Реална прогноза за състоянието на есенниците и за очакваната реколта може да бъде направена в началото на месец май, след като приключи пълното обследване на посевите, допълни той.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.