1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Доц. д-р Огнян Буюклиев: Качеството на храните бе най-силният акцент в работата на МЗХ

Доц. д-р Огнян Буюклиев: Качеството на храните бе най-силният акцент в работата на МЗХ

България трябва да се преориентира към производството на продукти с висок дял на добавената стойност

Качеството на храните бе най-силният акцент в работата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) през годината, каза доц. д-р Огнян Буюклиев от Института по аграрна икономика, който обобщи най-важните събития, станали през 2010-та в земеделския отрасъл, предаде Агенция "Фокус". Въвеждането на БДС за млечните продукти и стандартът за месните храни „Стара планина” категорично може да се оцени като положителна стъпка в работата на аграрното ведомство.

Според Буюклиев, друг важен акцент е разширяването на достъпа на българските производители до пазара – пример за това е приемането на Наредбата за директните продажби на земеделски стоки от самите им производители. Това, според експерта, е безспорно постижение. „Жалкото е обаче, че това стана на 20-ата година от прехода”, допълни Буюклиев.

По думите му все още не може да се говори за бум на добавената стойност на земеделието към БВП, тъй като страната ни изнася предимно зърно. С производството на зърно се реализира концепцията за земеделието ни от 70-80-те години. Като малка по размери, за България е нетипично да изнася зърно – това се прави от големи държави като САЩ, Канада, Русия, Украйна, Франция.

Затова България трябва да се преориентира към производството на продукти с висок дял на добавената стойност, смята Огнян Буюклиев. Това производство обаче е пренебрегнато за сметка на отглеждането на зърно, за сметка на сбърканата аграрна и поземлена реформа.

Проблемите на земеделието, възникнали след `89-та година, остават на дневен ред за разрешаване. Такъв например е прекъснатата връзка между производителите на суровината и преработвателите, смята Буюклиев. Тревожен е и фактът за развитието на животновъдството без развитие на производството на фуражи. У нас има и животновъдни ферми без земя, което е в разрез с европейската практика. Освен това потенциалът на земеделието ни за производство на висококачествени продукти в планинските райони не се използва максимално.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.